Vinter i Hagan

Nå kan du igjen besøke det fascinerende kunstnerhjemmet og høre historien om en av de største malerne fra selve gullalderen i norsk malerkunst. Hagan holder åpent hver lørdag fram til påske. Det er også åpent for små og store grupper på bestilling alle dager hele vinteren.

Hagan – et av landets best bevarte kunstnerhjem

Christian Skredsvigs kunstnerhjem Hagan ligger høyt oppe i bakkene over Kirkebygda i Eggedal. Det vakre landskapet, med sin vidstrakte utsikt, gjorde Skredsvig så betatt av stedet at han i 1894 flyttet til Eggedal og kjøpte Hagan. Her ble han boende i 30 år. Huset i seg selv er en oppdagelsesreise med alle påbyggene, og både huset og interiøret har stått urørt siden Skredsvig og familien bodde der. På veggene henger det til sammen rundt 150 originalbilder, signert Skredsvig selv og flere av hans kunstnervenner.

Galleri Skredsvig

Drømmen om et galleri for Christian Skredsvig hjemme i Hagan startet allerede på 1900-tallet. Målet var å bygge opp igjen den gamle låven på gården til et moderne galleri som først og fremst skulle ha veggplass nok til å kunne vise de enormt store maleriene «Menneskens Søn» og «Ungdomsfest i Eggedal». Disse maleriene eies av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

Drømmen ble først til virkelighet i 2015, da Stiftelsen Galleri Skredsvig hadde klart å samle inn nok penger til å påbegynne byggingen. Takket være generøse pengegaver fra Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen, Eckbos Legat, Anders Jahres Humanitære Stiftelse, Stiftelsen UNI, Adstate AS, Sigdal kommune, Buskerud fylkeskommune, Gjensidige Modum, Sigdal og Krødsherad, private givere samt gaveforsterkning fra Kulturdepartementet, ble bygget fullfinansiert.

Galleribygget er tegnet av Friis Arkitekter og bygget av Blink Hus Sigdal. Prosjektleder var Hege Christina Skredsvig, Christian Skredsvigs oldebarn og avdelingsleder på Hagan (en del av Buskerudmuseet). Hege hadde i tillegg ansvar for innvendig utforming. Galleriet er i to etasjer med utstillingsrom både i første og andre etasje. Galleriet i andre etasje er forbeholdt Christian Skredsvigs kunst, med skiftende temautstillinger sommer og vinter.

Galleriet ble offisielt åpnet den 18. juni 2016.

Åpningstider i vinter 

Lørdagsåpent kl. 12-16 i Galleri Skredsvig, Café 1889 og museumsbutikken fra 24. februar til og med 31. mars.

Se www.skredsvig.no og www.facebook.com/skredsvigshagan/ for mer informasjon.

3644
3641
3646