Klar for Mountain Rally Rullestol

Hun er ikke redd for fart, 19 år gamle Thea Øen. Rulleski, beltegående rullestoler og handlevogner er blant fremkomstmidlene hun behersker.

Thea Øen er Sigdalspatriot på sin hals. Så sterke er følelsene for hjembygda at hun har tatovert koordinatene til Andersnatten og Haglebunatten på foten sin.

– Jeg brenner for Sigdal, Haglebu og Mountain Rally, forteller den engasjerte sykepleierstudenten som drømmer om å bli jordmor.

Hører til i Sigdal

- Jeg flyttet fra Krødsherad til Nedre Eggedal som 5-åring, så det er jo her jeg hører til, forteller Thea. Hun forteller om en god oppvekst i Sigdal. Hun håper at når hun selv får barn, skal de få den samme, trygge oppveksten i bygda. Dagens leilighetstilværelse på Loesmoen i Hokksund er altså bare for en periode mens hun tar utdanningen sin.

Thea Øen er Sigdalspatriot på sin hals.

Thea Øen er Sigdalspatriot på sin hals.

Thea er opptatt av å holde på dialekta. Ei dialekt som kanskje ble noe påtvunget da hun som nyinnflyttet på Granlifeltet fikk beskjed fra ei jevnaldret jente at de ikke kunne bli venninner før Thea begynte å si «je» og «ikkje». – Så da ble det sånn, ler Thea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På fritiden er Thea glad i å trene. – Jeg har alltid trent mye og går en del på rulleski, spiller fotball for damelaget til Modum og håndball for damelaget til Nedre Sigdal, forteller Thea. For en måneds tid siden måtte hun kjøre rulleskiene ut i grøfta da en bil gjorde en stygg forbikjøring. Det ble noen skrubbsår og hun måtte ta beina fatt hjem igjen. – Men jeg har ikke tatt skrekken, forteller den tøffe og fartsglade jenta.

Planene er klare for Mountain Rally Rullestol på Haglebu.

Planene er klare for Mountain Rally Rullestol på Haglebu.

Kjørte handlevogn fra Nedre Eggedal til Krøderen

- Det sprøeste jeg har gjort var da ei venninne og jeg gikk fra Nedre Eggedal til Krødsherad med bagasjen vår i ei handlevogn.

- Vi gikk i 9. klasse og hadde bare lyst til å gjøre noe artig. Turen tok 11 timer, vi prøvde å sitte på litt i nedoverbakkene på Eidalssida, og den siste mila omtrent over Råenskauen jogga vi med handlevogna foran oss, forteller Thea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da klokka bikka halv tolv om kvelden mente nemlig faren hennes at han skulle komme og hente dem. Det var uaktuelt for de to jentene, så de fikk to timer til på seg. Da satte de opp farten og klarte å komme fram innen fristen de hadde fått. – Det var ikke mye gummi igjen på de små handlevognhjula da vi kom fram, erindrer Thea med et smil.

Arbeidsjern

At Thea er et arbeidsjern som virkelig står på, nyter Haglebu Fjellstue godt av. – Jeg jobber her i helger og ferier. Det har jeg gjort siden jeg var 14 år, og hadde jobben med å male hyttene her. Som 15-åring begynte jeg å hjelpe til i kafeteriaen og nå har jeg jobbet mye med Mountain Rally Rullestol, forteller Thea. Hun har et tett bånd til Fjellstua og daglig leder Mona Olsen.

Thea demonstrerer en av de elektriske rullestolene som publikum kan få prøve.

Thea demonstrerer en av de elektriske rullestolene som publikum kan få prøve.

Rullestolrally i fjellet

Onsdag 27. juni er det duket for rullestolrally på Haglebu, og både Mads Østberg og Anders Grøndal kommer. De to rallykanonene har riktignok mange meritter med bilene sine, men hvordan de gjør det i Mountain Rally Rullestol er en annen sak. – Men jeg kan tenke meg at de kommer til å gi alt, sier Mona Olsen.

Morten Olsen og Thea Øen kjører hver sin beltegående doning.

Morten Olsen og Thea Øen kjører hver sin beltegående doning.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og Thea og Mona håper at både de med funksjonsnedsetting og de som er funksjonsfriske vil ta turen.

– Dette skal være noe for alle. Det kommer 10 ulike leverandører av blant annet rullestoler, el-sykler og andre hjelpemidler. Leverandørene har fortalt at de ikke ser på dette som en salgsmesse, men at de støtter opp om Haglebu Fjellstues motto «Fjellet for alle», sier Thea.

Slipper å sitte på hytta og vente

– Ved hjelp av elektriske terrengrullestoler kan alle komme seg ut i fjellet, sommer som vinter. De som ikke kan gå på beina eller på ski, skal slippe å sitte på hytta og vente på at familien eller vennene kommer tilbake fra tur. De kan faktisk være med, og vi håper at Mountain Rally Rullestol kan gjøre at alle får øynene opp for mulighetene som finnes, sier Thea.

I løpet av dagen blir det mulig for både de med og uten funksjonsnedsetting, å prøve ulike hjelpemidler som leverandørene har med. Løypene vil gå i terrenget bak Haglebu Fjellstue. To av Haglebus egne alt-mulig-menn, Morten Olsen og Amund Frøyse, jobber i disse dager med å klargjøre løypene.

Amund Frøyse er med og klargjør løypene.

Amund Frøyse er med og klargjør løypene.

Enda råere enn i fjor?

- Rallyet krever ingen forhåndspåmelding, du kan melde deg på når du kommer hit. Alle kan være med, og det er gratis takket være våre gode sponsorer og leverandører, roser Thea. Hun forteller at det vil konkurreres om å kjøre på idealtid, men erfaringen fra i fjor tilsier at noen nok også kommer til å prøve å kjøre på kortest mulig tid. – Men det er idealtid med flyt som avgjør vinneren, sier hun.

Mountain Rally Rullestol ble arrangert for første gang i fjor, og det var rundt 600 besøkende. Thea og Mona håper de blir minst like mange i år, og at arrangementet kommer til å bli enda råere enn i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratiskonsert med Åge Sten Nilsen

- Vi har fått med Jan Erik Thaulow som speaker. Han kommenterer til vanlig rally på TV 2, så det er veldig moro. I tillegg blir det foredrag med Himmeljegerne og gratiskonsert med Åge Sten Nilsen. Vi har også en overraskelse på lur, men jeg kan ikke fortelle hvem det er enda, sier Thea. Hun røper imidlertid at de kommer til å gi små hint på facebooksiden til Mountain Rally Rullestol i dagene framover, og oppfordrer folk til å være med å gjette hvem det er.

Om den foreløpige værmeldingen slår til, med 20 grader og sol, vites ikke ennå, men Mona og Thea håper uansett det vil være mange strålende smil på fjellet denne dagen.

Denne terrengrullestolen tar seg fram nesten overalt.

Denne terrengrullestolen tar seg fram nesten overalt.

- Fjellet skal være for alle, og har du ikke prøvd å kjøre rullestol i terrenget tidligere, så har du en unik sjanse nå, lokker de to.

Program for Mountain Rally Rullestol onsdag 27. juni 2018

11:00 – Åpning med velkomsttale & informasjon

11:15 – Innlegg fra hovedsponsor, Assister Meg

13:30 – Rallyet starter & avsluttes med premieutdeling

16:30 – Foredrag av Himmeljegerne og konsert med Åge Sten Nilsen

18:00 – Arrangementet avsluttes