Ikke la deg lure av navnet

Nedre Eggedal Hyttemøbel AS har siden starten i 1963 levert kvalitetsmøbler til hus og hytte. Nå er tredje generasjon Strandbråten involvert i driften, og de satser sterkere mot hussegmentet.

Lyden av sagblad mot trevirke kan så vidt høres fra snekkeriet når Sigdal.no tar en prat med far og datter Strandbråten ute i resepsjonen.

Mange lar seg lure av navnet, og tenker at vi kun har innredning til hytter. Men et kjøkken er jo et kjøkken, enten det skal brukes i hus eller hytte, sier Line Marie Strandbråten, tredje generasjon Strandbråten som leverer møbler og innredning produsert i snekkeriet i Nedre Eggedal.

Line Marie er datter av Svein og Ellen Kristin som har eid bedriften siden 2012.

Familiebedrift med en lang historie

Det var faren til Svein, Hans, som starta opp i det små i et lite uthus hjemme på Solstad i 1963. Hans hadde vært utsatt for en arbeidsulykke som endte med brukket rygg, og var ikke lenger i stand til å jobbe som tømrer. Men han ønsket fortsatt å arbeide med tre, og begynte i det små og produsere spisebord i heltre furu. At et lite prosjekt som egentlig bare skulle få tida til å gå, skulle ende opp som en solid bedrift som nå har drevet i 55 år, så nok ikke Hans for seg i oppstarten. Men allerede etter ett år, så han seg nødt til å skaffe et større produksjonssted. Stedet ble gamle Enger skole, og det er også her bedriften holder til i dag.

3810

Med årene ble varesortimentet stadig større, og familien flyttet etter hvert inn i den gamle skolestua. Alle de fire sønnene til Hans og kona Turi har vært involvert i drifta, også flere barnebarn har vært innom.

Nedre Eggedal Hyttemøbel lever i dag i beste velgående, har fem ansatte og leverer kjøkken, senger, bad, garderobe og spesial til kundene sine.

Solid håndverk

Fokus på kvalitet og detaljer har alltid stått i høysetet i Nedre Eggedal Hyttemøbel. Det er også her de mener de har sin styrke i konkurransen mot de store leverandørene på markedet.

I denne bransjen er det alltid vanskelig å være liten, for vi blir sammenliknet med de store leverandørene på markedet, sier Line Marie.

De opplever ofte at kundene ikke alltid vet hva de har fått tilbud på fra andre leverandører, om det er heltre, finér eller MDF. Prisforskjellen er stor mellom de ulike materialene. Nedre Eggedal Hyttemøbel tilbyr også MDF-fronter som et rimeligere alternativ. Nettopp derfor er god kommunikasjon med kunden viktig, for at de skal forstå hva de får tilbud på. «Hyttemøbelen» strekker de seg langt for å imøtekomme kundens ønsker og behov. Ofte fører det til arbeid som de i snekkeriet kaller spesial.

Det er veldig morsomt med spesial, forteller Line Marie med et smil. Det hender kundene kommer innom med strektegninger og sier «her er problemet vårt, kan dere løse det?» forteller hun videre.

Da må de kloke praktikerne i snekkeriet legge hodene sine i bløt, og finne en løsning som alle blir fornøyd med. Rommet i seg selv er aldri en begrensning for innredningen. Med hjelp av 3D-programmet som Line Marie jobber i, kan de sitte sammen med kunden og planlegge leveringen ned til minste detalj.

Vi får til det meste, sier Svein. Alt lar seg gjøre, og vi får veldig god kontakt med kundene når vi jobber på denne måten. De blir så engasjerte, legger Line Marie til.

Lite er automatisert her i snekkeriet, sier Svein. Alt er garantert norskprodusert og detaljer pusses fortsatt for hånd, nettopp fordi de er opptatt av godt håndverk.

Men de henger da også med i tiden, og har en CNC-maskin og en datastyrt bordfres som er veldig viktig i arbeidet.

Satser også på hus

Privatkundene til Nedre Eggedal Hyttemøbel har hovedsakelig vært folk med hytte på fjellet, og nå opplever de i økende grad at disse også kommer tilbake for å kjøpe innredning til bolighus og sjøhytter.

Stilen på sjøhyttene er ofte mer lik den stilen som brukes i hus, og her satser vi mer nå, forteller Line Marie.

De har foretatt en utvidelse av sortimentet, og har nå flere rimelige profiler som også er mer moderne i uttrykket. Dette er et viktig grep for å nå fram i deres nye satsingsområde; hussegmentet.

Denne utviklingen har skjedd takket være Line Marie, sier en tydelig stolt far Svein, som er veldig glad for at datteren nå er med på laget.

I tillegg til Svein, Ellen Kristin og Line Marie fra familien Strandbråten, jobber Malin Theimann og Runar Østenengen i snekkeriet. Malin er utdannet trevaresnekker og har jobbet sammen med Line Marie i utviklingen av de nye utstillingene i lokalet og nye skap til sortimentet. Malin og Line Marie har også tenkt nytt i forhold til hva som vil komme på markedet, i godt samarbeid med Ellen Kristin, som er maleren i bedriften.

Mange av privatkundene har base i Oslo. Derfor kan det være utfordrende for dem å rekke innom til vanlige åpningstider. Men Svein understreker at de prøver å være fleksible med åpningstidene for at alle skal rekke innom. – Det seineste jeg har tatt imot kunder er halv elleve en fredagskveld, humrer Svein. De prøver så godt de kan å være fleksible.

Vi i Sigdal må gjøre hverandre gode.

Viktig med samarbeid

Line Marie og Svein er samstemte på at samarbeid lokalt er alfa og omega.

Vi i Sigdal må gjøre hverandre gode, sier de. Ofte får de kunder innom som trenger rørlegger eller elektriker, og da kan de anbefale folk som de kjenner og som er til å stole på. Det er i alles interesse at de lokale bedriftene består dersom Sigdal skal være attraktivt både som bosted og feriested.

De tenker også på framtida og har av den grunn blitt opptatt av å få med ungdommen.

Vi er veldig åpne for å være et ledd i prosessen med å utdanne trevaresnekkere, forteller de.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig hadde de en elev fra Rosthaug videregående skole som var her noen dager. Dette synes de ble en positiv opplevelse og de forteller at det var spennende å ha ungdom på besøk i bedriften. At ungdommen velger et arbeidsliv som trevaresnekker er en forutsetning for at bedrifter som Nedre Eggedal Hyttemøbel skal kunne bestå også i fremtiden.

Ungdom som er interessert kan komme og se, prøve litt og lære om hvordan det er å være trevaresnekker, sier Line Marie.

- Jeg er jo vokst opp i denne sagflishaugen

Å være ungdom hos Nedre Eggedal Hyttemøbel er noe både Line Marie og Svein har førstehåndserfaring med.

Jeg er jo vokst opp i denne sagflishaugen, sier Svein med et smil.

Han begynte å jobbe her dagen etter han var ferdig på ungdomsskolen. For noen år siden tok han svennebrev som møbelsnekker.

3820

Også Line Marie har vanket mye her i sin barndom. Hun er involvert i det meste i bedriften, og driver med både tegning, kundeservice og produksjon.

Jeg stepper inn der jeg kan, sier hun.

Hun synes jobben i Nedre Eggedal Hyttemøbel er både interessant og spennende. Med seg i ryggsekken har hun en bachelor i økonomi og ledelse og et år med psykologi.

Både Line Marie og Svein er innforstått med at egen bedrift betyr mye arbeid. Det er absolutt ingen «åtte til fire-jobb». Men selv om det kan være krevende både i gode og mindre gode tider, så er de svært fokusert på å gjøre sitt ytterste for å realisere kundenes drøm.