backgrunn eggedal

Alt om Sigdal, Eggedal og

Eggedalsfjellet, kun 1,5 time fra Oslo.

Et eldorado for turentusiaster

22.03.2017

Eggedalsfjellet er et mekka for de som søker uforglemmelige naturopplevelser og spennende aktiviteter. Det kan Sven Bakken skrive under på. Vi tok en prat med 49-åringen, som betegnes som en ekte friluftsentusiast.

I flere år har han og familien satt pris på alt Eggedal har å tilby. Stort sett hver helg suser de ut fra gårdsplassen på Kolsås og setter kursen mot hytta. En befriende følelse av ro fyller kroppen i det bilen kryper oppover bakkene mot Tempelseter. Han mener Eggedalsfjellet er helt unikt på flere måter.

- Først og fremst må jeg trekke frem den spektakulære naturen. I det man spaserer ut av hyttedøra, befinner man seg faktisk på snaufjellet. Det bringer med seg et enestående turterreng, skiturer i fantastiske omgivelser og muligheter for flotte toppturer. Ta for eksempel Ranten, Høgevarde, Dronninggutunatten og Gråfjell. Du må ut på en lengre kjøretur til Hallingdal eller Valdres for å oppleve noe tilsvarende.

- Så selvfølgelig er også nærheten viktig. Vi bruker rundt 2 timer fra Bærum til hytta, og det er klart at det gjør det enklere å ta turen. Denne kombinasjonen av praktfull natur og nærheten til et ordentlig høyfjell, er ganske unikt.

Aktiviteter for alle, uansett årstid

Sven har alltid satt pris på naturen og beskrives gjerne som en aktiv og eventyrlysten fyr. Han benytter seg av det meste Eggedalsfjellet har å tilby, gjennom alle årstider.

- Jeg liker alle årstidene veldig godt der oppe. Om sommeren går vi mye på tur til fots og tar gjerne med oss fiskestang. For ikke å glemme bærplukking. Det er store forekomster av bær der oppe, både blåbær og multer.

- Noe av det litt spesielle jeg gjør, som ikke så altfor mange andre gjør, er å ta i bruk terrengsykkelen. Dette burde virkelig flere prøve! Det å sykle på snaufjellet er en helt fantastisk følelse,konstaterer han før han oppglødet fortsetter:

- Jeg sykler ofte fra Tempelseter til Høgevarde, bort til Augunshaug på Norefjell og tilbake.

Der møter jeg ikke spesielt mange, så dette får være oppfordring til at flere prøver stisykling. Om sommeren er dette en veldig spesiell og artig form for trening.

På vinterstid bedriver han også en aktivitet som kanskje er fremmed for mange.

- Det er faktisk store muligheter for Randonee i Eggedalsfjellet. Jeg går ofte fra Tempelseter, rett opp det bratteste henget til Høgevarde, for så å suse ned igjen.

- Foruten om Randonee er selvfølgelig ordinært langrenn en sikker vinner. Vi går ofte innover mot Norefjell. Vaffel på Fiskeløysinga er en sikker vinner. Det vet jeg at yngstedattera på 8 år setter stor pris på.

 

 

Mitt beste friluftsminne i Eggedal

Bakken har flere gode minner fra friluftslivet i Eggedal, men et av de beste minnene er første gang han tok med seg sin da 6 år gamle datter til toppen av Ranten. Været var upåklagelig. Vindstille, strålende sol og knallblå himmel.

- Helt i starten av turen får vi øye på er en gjeng med menn ikledd oransje luer. Når vi kommer nærmere ser vi hva som befinner seg mellom dem. Et reinsdyrkadaver ligger livløst på bakken. Det var visst første uken i reinsdyrjakta.

- Det å vandre videre mot toppen, omringet av et 50-talls jegere, var en veldig spesiell opplevelse som gjorde et sterkt inntrykk på både Navn og meg. Rett og slett en tur vi aldri kommer til å glemme.

Oppfordring: sett turen i fokus!

Sven påpeker viktigheten av å unngå å være for ambisiøs i turmålene og heller rette fokuset mot selve turen og menneskene man er sammen med.

- Jeg tror det er sunt å senke ambisjonene når vi drar ut i naturen. Det behøver ikke alltid å være en 3 timer lang skitur eller å bestige en topp på 1 500 meter. Det å nyte tiden ute er det aller viktigste, ikke det å skulle gå lengst mulig. En slik holdning gjør det mer motiverende og hyggeligere for alle som er med, spesielt barna.

”For meg er det å være ute i naturen rett og slett livskvalitet”