backgrunn eggedal

Alt om Sigdal, Eggedal og

Eggedalsfjellet, kun 1,5 time fra Oslo.

Mer tid til deg

22.06.2016

Eggedal- Oslos høyfjell er en del av Sigdal Kommune og har mer å by på enn «bare» 350 km med skiløyper om vinteren. Her finner du mange fine toppturer, fiskevann, flotte jaktområder for både villrein og rype, hytteområder, overnatting og spisesteder. Sigdal er også en del av Kunstnerdalen med flere kunstnerhjem og museer.

Hytter og hyttetomter er det mye av i Eggedalsfjellet, fordelt på de 5 områdene som fjellet er delt inn i. Områdene er Haglebu, Skare/Sandvasseter, Tempelseter, Djupsjøen og Vestfjellet i inngangen til Trillemarka. I alle områdene finner du fine turstier, topper og gode fiskevann på sommeren og til sammen totalt 350 km med skiløyper om vinteren. På Haglebu og Tempelseter er det også skiheis.

En tur til Madonna statuen er en opplevelse i seg selv.

Det er en unik og fantastisk opplevelse å ta en tur på Bjønneskortenatten 1020 moh. og se på statuen av Madonna med barnet. Statuen står ved porten til naturreservatet Trillemarka og skuer utover flotte fjellområder med Gaustatoppen i vest og Norefjell i nord. Området ble i 1989 gitt til Sigdal Kommune av Anne Margrethe Bugge. Hun hadde et ønske om at det skulle settes opp en Madonna i området. Fru Bugge døde i 1995, men hennes ønske ble aldri glemt og 20.juni i 2009 var granittskulpturen på plass. Billedhugger Turid Angell Eng har laget Madonnaen med barnet. Fra Frøvollseter går det sti opp til statuen. Stien går i lettkupert terreng, med noe stigning i begynnelsen, før man kommer opp i åpent fjellterreng som er lettere å gå i.  Mer informasjon finner du her.

For å nevne noen flere fine toppturer så kan disse turene anbefales:

Høgevarde Turisthytte 1459 moh ligger på grensen mellom Sigdal, Flå og Krødsherad kommune med en fantastisk utsikt. DNT bygger nå en ny turisthytte der oppe som forventes ferdig i april 2017. Kafeen i turisthytten er betjent faste helger og i ferier. For mer informasjon se Høgevarde Turisthytte sin facebook side eller www.dnt.no

Ranten 1419 moh ligger majestetisk til på Tempelseter. Dette, sammen med Høgevarde er et veldig populært turmål sommer som vinter.

Haglebunatten 1278 moh finner du på Haglebu og stien starter ved Haglebu Feriesenter. Under Haglebunatten ligger Haglebuvannet og Grantangen. På Grantangen kjempet de norske styrkene ett av de siste slagene i det okkuperte Norge. Der er det reist en bautastein for å minnes de falne.  

Drotninggutunatten 1233 moh ligger mellom Skare/Sandvasseter og Tempelseter. Stien begynner i begge hytteområdene.

Andersnatten 733 moh ligger i Nedre Eggedal og er et kjent fjell i mange av Th. Kittelsen sine motiver. Dette er et populært turmål som passer for alle aldersgrupper.

Trillemarka- Rollagsfjell er Norges største skogreservat. Naturreservatet ligger i kommunene Nore og Uvdal, Rollag og Sigdal, og ble opprettet 5.desember 2008. Formålet med vernet er å bevare et stort og sammenhengende naturskogsområde med naturlig plante- og dyreliv og naturlige prosesser som foregår i skog. Trillemarka- Rollagsfjell ligger i overgangen mellom lavlandet og fjellområdene, og sammen med store høydeforskjeller fører det til at området spenner over store klimatiske og landskapsmessige forskjeller. www.opplevtrillemarka.no

Mer informasjon om turer i Sigdal/Eggedalsfjellet finner du på www.ut.no og om Haglebuslaget her

 

Spise og overnattingssteder. 

Vi har flere hyggelige spise og overnattingssteder med hjemmelaget mat. På Haglebu og på hotellet Eggedal Borgerstue i sentrum får du begge deler, mens på Tempelseter serveres det kun mat. På Haglebu er det 2 helårs åpne campingplasser, utleiehytter (noen er også tilrettelagt for handikappede) og en liten butikk. Lenger ned i kommunen på veien over mot Lampeland så finner du den koselige campingplassen Halvorseth. De har også utleiehytter og en koselig restaurant med hjemmelaget mat.  

 www.haglebu.no, www.haglebuferiesenter.no, www.eggedal-borgerstue.nowww.halvorseth.no

 

Kunstnerdalen med kunstnerhjem og museum

Hagan, Christian Skredsvig sitt kunstnerhjem ligger oppe i bakkene med fantastisk utsikt utover Eggedal og videre utover i kommunen. Hagan er et av landets best bevarte kunstnerhjem og het bodde Skredsvig i 30 år. Både huset og interiøret har stått urørt siden Chr. Skredsvig og hans familie bodde der. På veggene henger hans egne og kunstnervenners malerier og tegninger, til sammen ca. 150 originalarbeider. Sommeren 2016 åpner den nye Galleri Skredsvig.  

Eggedal Mølle ble nedlagt i 1965. Den ble solgt til Sigurd Tveiten, som hadde etablert et privat museum i Eggedal. Han testamenterte mølla og mølleområdet på 20 dekar til Sigdal kommune. På området, som består av 10 hus, finner du Grimesaga, ei oppgangssag fra 1900, ei bekkekvern fra 1700-tallet, et velutstyrt skolebygg fra 1863. Der er også Basolstua, huset til Per Basol, bygdas rosemaler, og et gammelt bryggerhus med en murt bakerovn.

Lauvlia, Theodor Kittelsen sitt kunstnerhjem. Kittelsen er en av Norges mest folkekjære kunstnere. Kittelsen er kanskje mest kjent for sine eventyrtegninger og stemningsfulle malerier av folk og troll, dyr og landskap. Sammen med sin familie flyttet han inn i sitt eget, nye hjem i 1899, og de bodde her i ti år. Lauvlia, ligger vakkert til ved vannet Soneren i Sigdal, med utsikt til Andersnatten, Båneberget, Eggedalsfjella og Norefjell; motiver som Th. Kittelsen brukte i mange av sine bilder.

Sigdal Museum og Folkemusikksenteret Buskerud finner du i Prestfoss. Sigdal museum er et frilufts- og kulturarvmuseum som ble stiftet i 1940. Museet gir et godt bilde av byggestil og tradisjoner fra distriktet. Sigdal museum og Folkemusikksenteret ligger på området til tidligere Sigdal Nikkelverk (1874-79) i Prestfoss. Det kulturhistoriske museet består av 14 gamle tømmerbygninger, deriblant Eikjebygningen fra midten av 1700-tallet. I andre etasje har bygget en rosemalt sal fra 1799. På Sigdal museum kan en også overnatte, samt få servert mat hvis en ønsker det.

www.skredsvig.no, www.eggedalmolle.no, www.lauvlia.no, www.sigdalmuseum.no, www.folkemusikksenteret.no

 

Hvis du heller ønsker en aktivitet som innebærer fart og spenning så kan Halstenrud Gokart & ATV-utleie være noe for deg. Her kan en få prøvd seg på både gokart og ATV. På vinterstid så er det isbanen til Hebbes Racing på Solevannet som kan anbefales.

 

For mer informasjon om Eggedal, hytter, hyttetomter, aktiviteter og mye mer, se www.eggedal.no