backgrunn eggedal

Alt om Sigdal, Eggedal og

Eggedalsfjellet, kun 1,5 time fra Oslo.

Eggedal Mølle

Mølla var viktig  for bøndene i Eggedal. Tidligere måtte de lenger syd i bygda for å få malt kornet. Det var både langt og lenger enn langt og tidkrevende midt i onna.
Bøndene tok skjea i egne hender og dannet et aksjeselskap i 1910 for bygging av en egen mølle. Med en aksjekapital på kr 12 150,- ble møllebygningen reist og utstyrt, og den 29.mars 1912 ble den første kornsekken malt.
Mølla ble nedlagt i 1965 .Den ble solg til Sigurd Tveiten, som hadde etablert et privat museum i Eggedal. Han testamenterte mølla og mølleområdet på 20 dekar til Sigdal kommune. På området, som består av 10 hus,  finner du Grimesaga, ei oppgangssag fra 1900, ei bekkekvern fra 1700-tallet, et velutstyrt skolebygg fra 1863. Der er også Basolstua, huset til Per Basol, bygdas rosemaler, og et gammelt bryggerhus med en murt bakerovn.
 
Sigdølingene vet å ta vare på sin historie. Ildsjeler i venneforeningen holder mølla i drift hver helg hele sommeren. Mølla, bekkekverna og oppgangssaga holdes i gang med vannkraft. Karfolka steller, reparerer og maler korn så mjølskyen står! Og vil du ha med mjølet ditt hjem, står det ikke på det!
Tømmeret blir drevet mot de tre sagbladene og deles til plank i en kaskade av sagflis og durende vann som driver maskineriet.
Se korn bli til mjøl og tømmerstokken bli plank!
 
Eggedal mølle holder åpent hver helg fra rundt 01. juli til midten av august. Grupper kan komme også utenom disse tidene ved bestilling.
Det er Sigdal og Eggedal Turistservice som tar imot gruppebestillinger.
2016
Voksne kr. 60,- inkludert fri inngang ved Sigdal museum i Prestfoss samme dag
Barn/ ungdom under 15 år, fri inngang.
Gruppebestillinger (søndag 25.mai - 1.oktober)
Åpningstider (søndag 26.juni - 14.august) Lørdag - Søndag kl. 11.00- 17.00.
3359 Eggedal
Tlf: 32 71 48 08 Send mail
Gå til nettside